Hogyan készíts CBD-s gumicukrot otthon?

Hogyan készíts CBD-s gumicukrot otthon?

2024. július 15-től már nálunk is kaphatsz kiváló kézműves gumicukrot, amit mi készítünk a pesti gyártólaborunkban. Sokat kutattunk, még több dolgot kipróbáltunk, és sok apróság van a receptben, amit szívesen megosztunk veletek. Persze nagyon örülünk, ha kipróbálod igazi gyümölccsel készült CBD-s gumicukrainkat, de ha éppen otthon főznél más ízesítésben, vagy más hatóanyaggal, az alábbi recepttel megteheted könnyedén.


Valeriánás gumicukor

Mire lesz szükséged?

  • Cukor – sima fehér bolt cukor tökéletes
  • Glükóz vagy kukoricaszirup – opcionális összetevő, ez adja a gumicukor rugalmasságát. Cukrászboltokban glükózt, amerikai konyhás boltokban kukoricaszirupot találhatsz.
  • Zselatin -  Ettől áll össze a gumicukrod. Létezik marha és sertés zselatin, por és lapformában. Válaszd azt, ami az ízlésedhez passzol, vagy éppen kapható. Már folynak a kísérletek agaragar alapú vegán opcióval is, de még nem olyan jó, hogy azt megosszuk veletek.
  • Aroma/Ízesítés – A Cannada gumicukrok gyümölcspüréből készülnek, ez adja az ízüket és a színüket is. Elég költséges mutatvány, így az élelmiszerboltban kapható aromák és színezékek kiváló szolgálatot tesznek az otthoni gumicukor főzéshez. Vagy tehetsz bele lekvárt is…
  • Hatóanyag – Ez nálunk főleg CBD, de te készítheted akármilyen hatóanyaggal (pl gyógynövény kivonatok, olajok, stb), vagy akár anélkül is, ha csak nyammognál egy jót.
  • Lecitin – A lecitin emulgeálószer, akkor használjuk, ha vízben (cukor) és olajban (pl CBD) oldódó dolgokat próbálunk homogén állapotra hozni. Kihagyhatod, ha nálad semmi olajban oldódó dolog nincs a receptben.
  • Citromsav/citromlé – A citromos íz jól párosul az édes ízekhez, és segít megelőzni a penészképződést a gumicukron.
  • Hőmérő – opcionális
  • Szilikonforma – opcionális

Arányok:

  • Cukor 80 g
  • Glükóz 80 g
  • Víz (cukorhoz) 30 g
  • Zselatin 30 g
  • Víz (zselatinhoz) 100 g
  • Cíitromlé 10 g vagy Citromsav 3 g
  • Aroma és színezék: Ízlés szerint

Száradnak a CBD-s gumicukrok

Lépések:

  1. Zselatint langyos vízben elkeverjük, és félretesszük 10 percre.
  2. Összekeverjük a cukrot, glükózt és vizet, majd folyamatos keverés mellett addig melegítjük, amíg minden cukorszemcse feloldódott, kb 90-95 fokig.
  3. A tűzről levéve hagyjuk a cukormixet kicsit visszahűlni 65 fok köré, majd ekkor belekeverjük a korábban félrerakott és vízben ázó zselatint. Ha szükséges, melegítsük addig újra finoman, amíg a zselatin teljesen el nem „olvadt” a mixben.
  4. Opcionális lépés, de sokat hozzáad az esztétikához, ha a mix tetején képződő habot letakarítjuk. Türelmetlenebben megpróbálhatják kanállal lehalászni a tetejét még melegen kb 10 perc kavarás nélküli állapotot követően. Aki szép, homogén cukor szeretne az hűtse vissza a mixet addig, amíg a tetején bőrszerű hártya képződik a habból (kb 30-40 fok) és ezt egyben leszedheti.
  5. Miután a habot eltakarítottuk, jöhetnek a hatóanyag. Mi a CBD-t kevés MCT olajban elkeverjük, lecitint adunk hozzá az oldódáshoz, és úgy keverjük bele a hatóanyagot az újra melegített (65 fok) cukormixbe.
  6. Végezetül aroma és színezék jöhet, ízlés szerint. Ezeket nem érdemes korábban belekeverni, mert veszíthetnek intenzitásukból.
  7. A mixet szilikonformába, vagy kis tepsibe, tálba öntjük, és hagyjuk megszilárdulni 2-3 óra alatt. A lapként kiöntött gumicukrot késsel vagy ollóval is darabolhatod.
  8. A kész gumicukrokat érdemes pár cseppnyi növényi olajjal (pl napraforgó) bedörzsölni, hogy ne ragadjanak egymáshoz a cukrok.
  9. Végezetül az elkészült gumicukrokat legalább 3 napig szobahőmérsékleten szárítjuk. Erre azért van szükség, hogy csökkentsük a víztartalmat, és megakadályozzuk a penészkédződést.
  10. A kész gumicukrokat száraz, melegtől védett helyen akár több hónapig is eltárolhatod, ha eléggé kiszárítottad őket, hogy megakadályozd a penészképződést.

Reméljük sikeres lesz a kísérleted, és finom dolgok fognak készülni. Amíg szárad a gumicukrod, addig pedig nyugodtan próbáld ki a Cannada gumicukrokat igazi gyümölcsből, akár egy évig is eltartható módon.


Vissza a blogba